Novice

11.11.2008

Kiina rast v Sloveniji niti oktobra ni pojenjala

- Prodaja od januarja do oktobra presegla lanskoletno za kar 127%
- Oktobra športni terenec Sportage prvi v svojem razredu
- cee'd oktobra tretji, od januarja do oktobra pa četrti v svojem razredu

Kot smo letos že vajeni se je Kia pri nas odlično odrezala tudi v prejšnjem mesecu.
Tako so oktobra pri najstarejšem korejskem avtomobilskem proizvajalcu, predvsem na račun cee'da skupno prodali 269 vozil znamke Kia. To je zadostovalo za 9. mesto in 4,6-odstotni tržni delež med vsemi avtomobilskimi znamkami oz. za 11. mesto in 3,6-odstotni tržni delež za deset mesecev letošnjega leta.
Rast Kie na letnem nivoju (januar-oktober 2008 v primerjavi z enakim obdobjem lani) je še kar impresivna, saj je znašala kar 126,8%.

Kiino »zlato jajce« – model cee'd – je bil oktobra s 187 prodanimi primerki na 3. mestu v svojem razredu. Kia cee'd je oktobra imel 12,8-odstotni tržni delež v C segmentu, na letnem nivoju pa 10,2-odstotni (4. mesto med vsemi modeli tega razreda).
Od februarja 2007, ko je cee'd prišel v Slovenijo, in smo pri Kii »optimistično« (takrat brez narekovajev) napovedali 1.000 prodanih cee'dov v letu 2008, se je zgodba zasukala bistveno drugače, saj je že v desetih mesecih prodanih natanko 1.600 cee'dov (482 cee'dov v enakem obdobju lani, +232%)!

Drugi Kiin paradni konj, športni terenec Sportage, je oktobra pometel s konkurenco. S 45 prodanimi Sportagi se je najbolje odrezal med vsemi terenci. Na letnem nivoju je Sportage na 5. mestu v svojem segmentu (skupno prodanih 276 Sportagev, 9,1% tržnega deleža).

Vir: Zgoraj omenjeni  podatki o prodaji so se obdelovali po sistematiki podjetja Jato Dynamics.

 

***


Korporacija Kia Motors je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kot del skupine Hyundai-Kia Automotive Group, Kia je šesti največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Kia je v letu 2007 prodala 1.269.000 vozil (3,5% več kot leta 2006). Kia danes zaposluje 33.000 ljudi in skozi svojo prodajno-servisno mrežo 3.800 zastopnikov ustvarja letne prihodke v višini 19 milijard ameriških dolarjev. Kia letno v razvoj in raziskave vlaga celo 4,6% svojih prihodkov, samo v svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem pa so vložili 1,1 milijardo evrov. Kia je uradni sponzor FIFA in UEFA, glavni sponzor Australian Opna, uradni sponzor Davisovega pokala, 9 klubov ameriške košarkarske NBA lige ter košarkarske NLB/ Jadranske lige.

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih