Novice

06.04.2009

Supertest 30.000 km - Kia cee'd sw 1.6 CRDi EX Europe+Sports Pack
Delo, marec 2009

Čas hiti, z njim pa se nabirajo tudi kilometri pri naših supertestnih avtomobilih. Karavanska  kia cee'd je v nadnaslovu zapisano številko presegla že pred nekaj tedni, a to ni nič hudega, saj v zvezek vestno zapisujemo kilometre, ko se kaj zgodi, tako da dejansko lahko poročamo o našem sobivanju s tem avtomobilom v prvih treh petinah predvidenega 50.000-kilometrskega druženja. Ni odveč zapisati, da je cee'd v zadnjem letu iz anonimnosti prišel na vrh najbolj zaželenih avtomobilov v Sloveniji. Mirno lahko napišemo: povsem upravičeno.

Karavanski cee'd je od kombilimuzinskega konkretno daljši, s skoraj 4,5 metra se uvršča vsaj pol razreda više. A to je avtomobilu kvečjemu v prid, saj se ponaša z dovolj prtljažnega prostora, da lahko mimogrede zadovolji povprečne potrebe štirih potnikov. Ti v njem sedijo povsem zgledno, celo zadaj se doslej ni nihče pritoževal, da nima dovolj prostora za glavo in noge. Sprednja sedeža sta postavljena sorazmerno visoko, kar zaradi dovolj visokih stropov ni težava, imaš pa občutek, kot da bi sedel v enoprostorcu. Armaturna plošča nam še vedno vzbuja dobre občutke – tako glede oblike in razgibanosti kot glede kakovosti materialov.


Glede varnostne opreme ni nobenih pripomb, ESC je vključen, ravno tako kot čelni in stranski varnostni blazini ter varnostne zavese, tudi za zabavo je poskrbljeno, saj je radijskemu sprejemniku dodan vmesnik za zunanje naprave. Radijski sprejemnik je povprečen, njegovo upravljanje preprosto. Na velikem sredinskem zaslonu lahko spremljamo najpomembnejše podatke s potovalnega računalnika, izračun dosega in rikaz porabe je v glavnem precej realen. Izračun je namreč pokazal, da smo po 30.000 km v povprečju porabili 7,1 litra dizla.


Khm, dizla. Enemu od voznikov je uspelo v cee'da natočiti neosvinčeni bencin, a se je k sreči vse skupaj dobro končalo – še več, v eni od pripomb je zapisano, da se je poraba celo znižala, tako da je v njem pisec brez težav med dvema točenjema prevozil 800 kilometrov. Ni rekordno, a vsekakor pričakovano pri avtomobilu z dizelskim motorjem. Z njegovimi lastnostmi smo v glavnem  kar zadovoljni. Le zjutraj se včasih prebuja malo dlje in pri tem trese tudi potnike v kabini. Med relacijskimi vožnjami se izkaže z mirnim tekom, šeste prestave niti ne pogrešamo preveč.


Skratka: karavanski cee'd se je izkazal za uporabnega, prtljažnik ima prijazno ravno odsekane robove, njegovo ravno dno je mogoče povečati s podiranjem zadnje klopi. Da je avtomobil zelo privlačen, kažejo potegi s ključem mimoidočih, nekje smo staknili tudi udrtino na blatniku.


Če bo do konca teksta ostalo pri tem bomo še kako veseli ...

 

 Za gledanje celotnega/originalnega testa, prosimo, kliknite na spodnjo povezavo!

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih