Novice

17.10.2007

Pravi Evropejec - Kia cee'd 1.6 CVVT EX Dynamic
Avtomanija št. 42, oktober 2007

Evropska bočna linija, jedrnat zadek in prepoznaven obraz.

Doslej smo izmed velike črede korejskih produktov ponavadi po rami trepljali predvsem njihove bolj terensko naravnane predstavnike, s cee'dom pa so Korejci pokazali, da so lahko konkurenci sila nevarni tudi v tradicionalno evropskih segmentih. Novinec, ki sicer nastaja v slovaški Žilini, je z všečno, tako rekoč avtohtono evropsko obliko in živahnim agregatom udaril prav po sredi tistega, kar smo še pred leti poznali kot golfov razred. Glede zunanjosti bi bilo cee'du karkoli težko zameriti, oblika je dovolj prepoznavna in navsezadnje tudi moderna, da utegne zasenčiti tudi marsikaterega evropskega ali japonskega predstavnika.
Velik napredek je viden tudi v notranjosti, ki je prostorna, pa tudi slogovno ne pušča pretirano veliko neizpoljnenih želja. Všečen trikrak multifunkcijski volanski obroč kraljuje pred evropsko zasnovano armaturno ploščo z logično razporeditvijo inštrumentov. Tako kot na prednjih sedežih je prostora dovolj tudi na zadnji klopi, v prtljažnik pa je mogoče prav tako spraviti spodobnih 340 litrov prtljage.


Tudi na cesti se cee'd vede povsem evropsko, saj je njegovo podvozje nastavljeno precej trše, kot smo tega bili vajeni. Pravzaprav je dodelano do te mere, da tudi pri hitrem izogibanju oviri na cesti ohranja nevtralno lego, vozniku pa pri tem, za razliko d nekaterih konkurentov, ni potrebno intervenirati. V serijski opremi je tudi ESP sistem, ki suvereno prepreči morebitne voznikove napake, po potrebi pa ga je mogoče tudi izklopiti. To funkcijo bodo uporabili tisti, ki iz 1,6-litrskega štirivaljnika hočejo izbezati vseh tistih 90 kW oz. 122 konjev, ki svojo radoživost izkazujejo že v območju nižjih vrtljajev, a se kljub vsemu lahko zadovoljijo tudi z manj kot osmimi litri pijače na sto predirjanih kilometrov.


Ni kaj, potrebno je priznati, da je Kii s cee'dom uspel velik preboj na sceno segmenta C. Cee'd je predvsem zelo evropski, kar navsezadnje ni nič čudnega, saj so ga narisali in zasnovali v Kiinem evropskem oblikovalskem centru, izdelujejo pa ga v tovarni na Slovaškem. Pravzaprav cee'da s Korejo povezuje le značka na nosu in poreklo agregata, vse ostalo pa tako ali drugače izhaja iz navad na Stari celini. Kakorkoli že, cee'd s svojo všečno obliko, solidno kakovostjo izdelave in sedemletno garancijo, prostorno potniško kabino, živahnim agregatom in navsezadnje sorazmerno ugodno ceno predstavlja paket, ki se mu racionalno razmišljajoč evropski kupec ne more upreti.

S klikom na spodnji link si lahko snamete celotni članek:

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih