Novice

21.11.2008

Hyundai-Kia ‘avtomobilski proizvajalec leta’

- Skupina Hyundai-Kia prepoznana kot zelo ambiciozna
- 5. največji avtomobilski proizvajalec
- Skupina ponuja lepo oblikovana in kakovostna vozila  z najdaljšimi garancijami

Najstarejši britanski avtomobilski magazin, Autocar, je v Londonu na svoji letni slovesnosti razglasil skupino Hyundai-Kia za ‘avtomobilskega proizvajalca leta.’ Ta Autocarjev dogodek na Stari celini šteje med najbolj prestižne, saj takrat med drugim tudi naznanijo tudi Evropski avto leta (angl. European Car of the Year - COTY).


Chas Hallett, urednik revije je ob izročitvi priznanja g. Nam-Yong Kimu, direktorju Hyundai-Kia centra za raziskave in razvoj, povedal: “Ko so pri skupini Hyundai-Kia pred nekaj leti začeli govoriti o tem, da bi radi bili med petimi največjim avtomobilskimi proizvajalci za Toyoto, General Motorsom, Fordom in Audi-Volkswagnom, smo bili mnogi sumničavi, “  ter nadaljeval: “Potem so Korejci postali resni. Sprejeli so načrt o izdelavi vozil z evropskim dizajnom in evropskimi strokovnjaki s čimer bi zadovoljili evropske kupce. Izzvali so Volkswagen Golfa in Ford Focusa, saj so začeli proizvajati vozila, ki izgledajo in so narejena enako  dobro – ob tem pa ponujajo precej daljšo garancijo. “


Skupina Hyundai-Kia, nastala z združitvijo leta 1998, se na domačem korejskem avtomobilskem tržišču ponaša z 80-odstotnim tržnim deležem, letos pa je skupina postala 5. največji avtomobilski proizvajalec na svetu.
Zahvaljujoč svojim tovarnam v Severni Ameriki, Evropi, na Kitajskem, Rusiji, Bližnjem vzhodu in jugovzhodni Aziji se je Skupina prebila med pet največjih v manj kot 50 letih. Uspeh je toliko bolj občudovanja vreden, če vemo da so s proizvodnjo vozil začeli šele v 60-ih letih prejšnjega stoletja, izvažati pa so jih začeli šele v 80-ih letih.

Kia je pred manj kot dvema letoma odprla svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem, kjer proizvajajo modela Sportage in cee'd (v vseh treh različicah: 5-vratni cee'd, karavanski cee'd sporty wagon ter 3-vratni pro_cee'd), tovarna v ameriški zvezni državi Georgia pa je tik pred otvoritvijo.

***

Korporacija Kia Motors je ustanovljena leta 1944 in je najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec. Kot del skupine Hyundai-Kia Automotive Group, Kia je šesti največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Kia je v letu 2007 prodala 1.269.000 vozil (3,5% več kot leta 2006). Kia danes zaposluje 33.000 ljudi in skozi svojo prodajno-servisno mrežo 3.800 zastopnikov ustvarja letne prihodke v višini 19 milijard ameriških dolarjev. Kia letno v razvoj in raziskave vlaga celo 4,6% svojih prihodkov, samo v svojo prvo evropsko tovarno na Slovaškem pa so vložili 1,1 milijardo evrov. Kia je uradni sponzor FIFA in UEFA, glavni sponzor Australian Opna, uradni sponzor Davisovega pokala, 9 klubov ameriške košarkarske NBA lige ter košarkarske NLB/ Jadranske lige.

 

Obvestilo

S tehnologijo piškotkov (cookies) vam omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Podatki pridobljeni preko piškotkov so anonimni. Prosimo označite ali se strinjate z uporabo te tehnologije.

Se strinjam Več o piškotkih